Rijsel

Franse keuken met knipoog naar Vlaanderen

Rotisserie Rijsel is een restaurant met de ambiance van een bruin café, heeft een wijnkaart op niveau en simpele gerechten worden geserveerd met gastronomische sauzen. Gasten komen niet per se voor verrassing, maar juist voor datgene dat eigenaar Pieter Smits en zijn team al zeven jaar elke avond doen: gerechten doordrenken met ziel en zaligheid. Hij groeide op boven een horecazaak in Brabant waardoor het runnen van zo’n business bij hem met de paplepel naar binnen werd gegoten. Dit diende voor hem als sterke basis om Rijsel te beginnen. Smits: “En dan nog een beetje geluk erbij en je hebt elke avond een vol en gezellig restaurant.”

Er wordt al jarenlang zo nu en dan geklaagd dat er weinig kwaliteitsgerechten te krijgen zijn in de nachtelijke uren. Hierom is het nachtdiner tot leven geroepen en wordt er tijdens Nacht voor de Nacht aandacht besteed aan goede, voedzame maaltijden voor de clubganger. Ook Smits is het hierover eens, al denkt hij dat het steeds beter gaat. “Bij steeds meer fastfoodzaken stijgt het niveau waardoor je er ook laat nog terecht kan voor een goede maaltijd. Ik baal er trouwens van dat Best Döner om de hoek bij Dappermarkt gesloten is ’s nachts, daar haal je de beste döner van de stad!”

“Bij een sollicitatie vraag ik altijd hoe lang iemand wil komen werken; dat vind ik belangrijker dan ervaring”

Voor Smits en zijn team is het serveren van kwaliteitsmaaltijden in de late uurtjes niks nieuws. Zo organiseren ze bijvoorbeeld hun Côte de Boeuf-nacht voor horecacollega’s uit de stad. Na hun werk kunnen ze nog even zo’n rib steak halen zodat ze een echt goede maaltijd krijgen om verder op te teren. De eigenaar van Rijsel is blij met dit soort avonden: “Evenementen als deze geven een dynamische schwung aan de avond.” Tijdens het Amsterdam Dance Event was Rijsel ook open voor het uitgaanspubliek; de clubganger kon er terecht voor een driegangenmenu van hoge kwaliteit. Smits vond het een groot succes, al merkte hij wel dat voornamelijk internationale mensen er gebruik van maakten: “Amsterdammers eten toch graag vóór 22:00 uur.”

Rijsel is bekroond met een Bib Gourman [Michelin-achtige beoordeling voor restaurants met een lagere prijs] en krijgt veel goede recensies. Volgens Smits kwam hij met zijn team vooral op dit niveau door te vragen hoelang iemand er wil komen werken. “Ik vind dat belangrijker dan ervaring. Hierdoor heeft Rijsel een lage omloopsnelheid van personeel en kun je gasten continuïteit bieden. Je tilt een restaurant hiermee echt naar een hoger niveau.” Zijn toekomstplan? Rijsel naar een nog hoger niveau tillen: “Als het restaurant na tien jaar nog steeds zo druk is, dan zou het een instituut binnen de restaurantwereld kunnen zijn. Dat is ons streven.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Rijsel kan via 020 463 2142

websitefacebook
Nachtdiner Rijsel

Eigenaar Pieter Smits. Foto Berbe Rinders

Locatie

Marcusstraat 52, 1091TK Amsterdam