Ron Gastrobar

Betaalbaar dineren op Michelin-niveau

Meesterchef Ron Blaauw behoort al meer dan 20 jaar tot de gastronomische top van Nederland. Met zijn restaurant Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel sleepte hij tussen 2004 en 2006 twee Michelinsterren in de wacht en niet veel later veroverde hij ook Amsterdam. We spraken Blaauw over het ontstaan van zijn gastrobar en kwamen erachter dat de nacht niet volledig onbekend terrein voor hem is.

Het concept voor de gastrobar ontstond rond de crisis. Blaauw zag kansen voor een minder luxe variant van zijn restaurant en besloot de zaak te verbouwen met als achterliggende gedachte dat iedereen moet kunnen aanschuiven. Drie dagen later opende Ron Gastrobar met een meer toegankelijke uitstraling en gerechten van €15 (tegenwoordig €17,50) die werden geserveerd met betaalbare wijnen.

“Michelinster of niet, we willen geen pretentie uitstralen”

Een schot in de roos. Het restaurant was populair en werd daarnaast ook met een Michelinster bekroond. “Bij ons zijn de relaxte en gezellige omgeving samen met de waanzinnige prijs-kwaliteit menu altijd de leidraad”, vertel Blaauw, “Michelinster of niet, we willen geen pretentie uitstralen. Wij zijn supertrots op de Michelinster, juist omdat we hem kregen toen we er niet naar kookten.”

Hoewel dit de eerste keer is dat Ron deelneemt, voelt het niet als iets nieuws: “Late night dining is niet geheel onbekend voor ons. Met concepten als King Crab Night tijdens Koningsnacht en de Nachtchinees trekken we nachtvlinders die nieuw zijn voor ons, maar vinden we toch ook weer bekende gezichten.” Voor Blaauw reden om tijdens het nachtdiner (23 februari) samen met tien andere restaurants ook hun deuren te openen.

Volgens Ron zijn er zeker wel zaken waar je in de late uurtjes een heerlijke hap kunt halen, maar moet je die parels wel weten te vinden. “Maar ja, die moeten we ook een beetje geheim houden, nietwaar?” grapt Ron, “Het is wel iets wat speciaal moet blijven, dat zullen de buren vast ook wel waarderen.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Ron Gastrobar kan hier.

website

Chefkok Cees Hauwert. Foto Berbe Rinders

Locatie

Sophialaan 55, 1075 BP Amsterdam