San Proper

een rasechte dj

House en techno met een vleugje dubreggae, disco- en funk-invloeden en een Afrikaans en Braziliaanse tint: wie een dj-set van San Proper bezoekt, hoort een vlekkeloze vermenging van deze genres. Hij draait al sinds 1999 en produceert onder meer voor labels als Rush Hour en Perlon, en heeft zijn eigen label Proper Cult.

Op je Instagram zie ik veel Japan voorbij komen. Heb je een speciale band met het land?
“Ik hou erg van het land en heb daar heel veel goeie gigs gehad. Ik draai daar al drie jaar voor Rainbow Disco en de afgelopen twee jaar hoste ik Rush Hour met Antal en Hunee. De Japanners die ik heb leren kennen vertrouw ik en ze zijn goed in wat ze doen. Doordat we beiden uit een andere hoek komen, creëren we ook nieuwe kansen voor elkaar.”

“Ik draai voornamelijk dj-sets, want andermans muziek vind ik altijd beter dan mijn eigen”

Je tourt veel; je hebt behoorlijk wat buitenlandse gigs. Hou je dat aan in 2017?
“Ik wil dit jaar meer doorbrengen in mijn studio en meer uitbrengen. Ook ben ik vaker te vinden in Claire, Shelter en De School. Deze nieuwe clubs zie ik als de drie-eenheid van Amsterdam. Daarnaast wil ik graag de elektronische kant van dansmuziek fusen met live, vooral omdat ik heel erg van afrobeat hou en die connectie zie met techno.”

Een dj-set of live, wat heeft de voorkeur?
“Ik draai voornamelijk dj-sets, want andermans muziek vind ik altijd beter dan mijn eigen. Ik blijf zóveel muziek ontdekken – en ik vind dat ik een rasechte dj ben. Voor mij is mijn werk een combinatie van dj’en, produceren, optreden, radiomaken, samenwerken met andere artiesten en vernieuwende clubavonden neerzetten. Juist die combinatie wil ik blijven doen, dat maakt het mijn ‘trade’. Het is een cultuur die ik beoefen. Ik doe dit al lang en ben altijd heel koppig geweest: ik koos mijn eigen paden en dat betaalt zich nu uit.”

Daar is geen ontkennen aan, want je bent bijvoorbeeld gevraagd als resident-dj van Shelter. Vertel.
“Ze kenden me al van Trouw en vonden mij een extra frisse toevoeging. Samen met Tsepo hebben we al een testcase-avond gedraaid, die fantastisch was. Shelter was net open dus er zaten misschien nog wat kinderziektes in het gebouw, maar die zijn mij niet opgevallen. Voor mij was het liefde op het eerste gezicht.”

“Die sets van Antal en Hunee zijn zo empathisch, zo gevoelig; dat is bijna gospel”

Wat trekt je zo aan Shelter?
“De club heeft een moddervet geluid en ik vind de aankleding echt mooi. Daar is goed over nagedacht. Shelter is een trophy wife, eentje waarmee je je uitslooft – echt fantastisch.”

Wat ga je er draaien?
“Ik zie de locatie als een verlengstuk van mijn muziek, en met mijn sound en programmering wordt Shelter meer house en disco. Ik wil heel graag Juju & Jordash hier live laten optreden. Hun liveset is heel goed en ze spelen weinig in Amsterdam, dus dat zou perfect zijn. Maar ik wil ook dj-sets neerzetten van bijvoorbeeld Antal en Hunee. Die sets zijn zo empathisch, zo gevoelig; dat is echt bijna gospel. Dat zie ik het liefst elke keer gebeuren.”

Wat vind je dat Shelter toevoegt aan de Amsterdamse nachtcultuur?
“De club distantieert zich van de rest door een eigen sound, eigen vibe en eigen programmering. Er is een nieuw podium voor die technosound, Shelter heeft haar handtekening gezet. Ik heb daar een heel positief gevoel over, net zoals Claire en De School. Dat zijn mijn drie favoriete clubs op het moment, omdat ze zo anders zijn van elkaar. Ze zitten niet in elkaars vaarwater en dat is precies wat de stad nodig heeft: diversiteit.”

Is er ook iets dat nog mist in de Amsterdamse nachtcultuur?
“Er is weinig plek voor loodsen en gekke locaties als Cruquiusgilde. De scene wordt getackled door de politiek en omwonenden. Gelukkig kruipt het bloed waar het niet gaan kan en gebeurt er altijd wel een soort anti-reactie. Ik vind dat de scene en het nachtleven er in veel opzichten op vooruit is gegaan. Vooral met de aandacht op internationaal niveau is Amsterdam er de laatste tien jaar veel volwassener op geworden, qua muzikanten en qua aanbod. Ik zie dat er veel gebeurt en dat is iets om trots op te zijn.”

Nacht voor de Nacht 25 februari 2017 ShelterTijdens Nacht voor de Nacht draait San Proper in Shelter.
Lees hier het artikel over Shelter.

foto door Texas Schiffmacher