Shelter

Jonge club, grote ambities

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Onder het Overhoeksplein in Noord schuilt achter een luik in de grond de jongste club van Nederland: Shelter. Sinds de vuurdoop tijdens afgelopen Amsterdam Dance Event (ADE) lijkt de nieuwe club een blijvertje. Stichting Nachtburgemeester blikt samen met managing director Merijn van de Heuvel terug op de afgelopen periode.

Van den Heuvel (32) werd vorig jaar gevraagd om een nieuwe club in een kelder aan de noordoever van het IJ op te zetten. Een kans die Van den Heuvel niet kon laten schieten: “Ik zei vol enthousiasme ‘tuurlijk!’, toen ging het al heel snel van ‘wil je het doen?’ naar ‘ga het maar doen!’. Sta je dan met je bijdehante bek…”

Van den Heuvel kreeg carte blanche en mocht samen met programmeur Kolja Verhage de club vormgeven. “Het Amsterdamse nachtleven is best wel rijk. Vooral als je kijkt naar wat voor een kleine puist van een stad we zijn. Je ziet vanaf de toren aan de ene kant de Noordzee en aan de andere Utrecht, maar er gebeurt zoveel. Er zijn weinig steden waar zo veel nachtelijk aanbod is. Ik kan dan ook niet zeggen dat Shelter is wat Amsterdam miste, maar we voegen zeker wat toe.

“De concurrentie is moordend, dat is een compliment”

Er zijn genoeg nachtclubs in Amsterdam en iedereen heeft z’n eigen saus en identiteit. Ik denk dat qua gevoel elke club voor iets staat. De concurrentie is moordend, dat is een compliment. Ik denk dat qua gevoel en fysieke uitstraling, maar ook qua programmering wel iets doen wat de rest niet doet.”

Shelter zet ondermeer in op, wat Van den Heuvel, de Roemeense house sound noemt. “Rollende slepende house, toegankelijk, dansbaar, warm. Muziek waar je uren op vooruit kan! Deze sound heeft in Amsterdam nog niet echt een plek gehad. Wij proberen dat als club te omarmen. Ook is de kwaliteit van het geluidssysteem iets wat ons uniek maakt.

Ik hoor van mensen dat we een van de beste geluidssystemen van de Nederlandse clubscene hebben, daarmee is ons doel wat betreft het geluid wel echt bereikt. Voor de bezoeker is het belangrijk om het geluid en de muziek echt in je hele lichaam en ziel te voelen, maar voor de artiest is het ook heel erg fijn om te zien dat de set die zij neerzetten op de best mogelijke manier geëtaleerd wordt.”

De Amsterdamse nacht is rijk, maar volgens Van den Heuvel is wel nog wel winst te behalen. “Het nachtleven omvat meer dan alleen clubs. Denk bijvoorbeeld aan eten. Als je na elfen ergens wilt eten in de stad kun je naar de FEBO, maar that’s it. Dat vind ik wel een gemis. Je ziet dat het Stedelijk Museum steeds meer inzet om jongeren te betrekken bij kunst en cultuur en daar ook de nacht bij betrekt. Maar dat staat nog redelijk in de kinderschoenen.

Festivals, gek dat ik dit nu zeg want ik ben een clubman, maar die zijn allemaal om elf uur afgelopen. Als je naar het buitenland gaat zijn er genoeg festivals die 24 uur lang doorgaan. Een festivalterrein overdag is te gek, maar in de nacht is nog veel vetter. Lichtjes gaan meer twinkelen. De kracht van de nacht is heel sterk.”

“In een restaurant zitten mensen keurig netjes met een servet op schoot, in een nachtclub hebben ze een servet op hun hoofd gebonden en hangt hun tong uit hun mond”

Voor een relatief kleine stad heeft Amsterdam een overvloed aan clubs, maar dat is niet iets negatiefs vindt Van den Heuvel. “Natuurlijk zijn er altijd nieuwe initiatieven die er bij komen, dat hoort ook. Een sterke gevestigde scene met aan de onderkant een dynamische afwisseling van initiatieven. Denk aan de Cruquiusgilde (club aan de Cruqiuisweg die vorig jaar na klachten uit de buurt de deuren moest sluiten red.). Dat was echt een te gekke toevoeging. Dat zijn initiatieven die we heel erg moeten steunen en blij mee moeten zijn.

Het is gewoon geen makkelijke wereld om rond te komen. Er komen veel clubs bij, maar er vallen ook veel af: Studio 80, Closure… Het is qua businessmodel niet het makkelijkste wat er is. Je bent vrijdag en zaterdag open, en dan moet je in een paar uur knallen. Daarnaast zijn de kosten ook vrij hoog: dj’s invliegen, hotels, dat is een best moeilijk spel om te spelen. Maar als het dan goed gaat is de beloning extra groot.

Het nachtleven is een spannende en dynamische wereld, legt Van den Heuvel uit. “In een restaurant zitten mensen keurig netjes met een servet op schoot, in een nachtclub hebben ze een servet op hun hoofd gebonden en hangt hun tong uit hun mond. Ik sta liever op zo’n plek. De energie van de nacht is zo sterk aanwezig. Iedereen vergeet z’n sores. Als dat lukt, is het een verrijking voor je leven.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Staan op het affiche van Shelter: Leyla, Shifted, Manni Dee, Codex Empire, Positive Centre en Chafik Chennouf. Voor dit evenement moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Tickets koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar facebook eventnaar website club

Locatie

Overhoeksplein 3, Amsterdam