Stefan Kuipers

Brengt je met visuals in vervoering

Stefan Kuipers is freelance decorbouwer en lichttechnicus, daarnaast draait hij onder alias Digital Stains. Met twee vrienden heeft hij Project Sugar opgezet: een maandelijkse house-/techno-avond in de Sugarfactory waar wordt geëxperimenteerd met video- en lichtinstallaties. Hun doel? Het publiek met beeld en geluid verwarren.

Project Sugar begon in 2015 als een klein project op de donderdagavond. Het concept bleek een succes en kon doorgroeien naar primetime zaterdagavond. In drie jaar tijd heeft Project Sugar zich steeds opnieuw uitgedaagd om het visuele aspect nog verder uit te werken. Zo hebben ze twee veelzijdige schermen van een collega-technicus opgekocht. Deze worden tijdens de avond op talrijke manieren ingezet in combinatie met lasers, beamers en andere vormen van projectie. Kuipers: “Het blijft uitproberen wat in de Sugarfactory nog meer mogelijk is. We willen het uiterste uit de ruimte halen.”

Kuipers ziet het gebruik van visuals als belangrijk middel om bezoekers in de juiste stemming te krijgen. “Ook als je nog niet helemaal lekker in de muziek zit, kunnen goede visuals je net dat ene zetje geven.”

Tijdens Nacht voor de Nacht staat bij Project Sugar de Zweedse dj Mr. Tophat op het programma. Volgens Kuipers een topact die bekend staat om zijn energieke en groovende sets. Wat er precies op visueel gebied gaat gebeuren is nog een verrassing. Wel verklapt Kuipers dat het de bedoeling is dat ook bekende Sugarfacory-bezoekers de ruimte op een totaal andere manier gaan ervaren. Ook zal Kuipers gebruikmaken van video’s die live gemanipuleerd worden.

De Sugafactory geeft in haar programma veel ruimte aan creatieve makers. Daarnaast zijn er wisselende exposities in de foyer en rokersruimte. Kuipers is blij dat ook hij het vertrouwen heeft gekregen. Inmiddels werkt hij er al bijna tien jaar. Hij prijs vooral het familiegevoel dat in het team heerst: “Het is een club die ik niet snel kan loslaten.”

Nacht voor de Nacht 25 februari 2017 Sugarfactory

 

Sugarfactory doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Stefan Kuipers. Foto Raymond van Mil