Sugarfactory

Van nachttheater tot cultureel poppodium

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Meer dan een decennium is Sugarfactory een vaste waarde in het Amsterdamse clublandschap. De club aan het toeristische Leidseplein is zeven dagen in de week geopend en is daarmee een van meest productieve clubs van de stad. De laatste tijd profileert Sugarfactory zich steeds meer als cultureel poppodium met een scherpe focus op liveoptredens. Wat betekent dat voor de club? Algemeen directeur Manne van der Zee praat Stichting Nachtburgemeester bij.

Van der Zee is mede-oprichter van clubavond Wicked Jazz Sounds dat al sinds de opening van de Sugarfactory in 2005 een vaste plek heeft in de programmering. Sinds 2011 is hij aangetrokken als algemeen directeur. “Als je een beetje club bent dan ontgroei je het puberstadium nooit,” vertelt Van der Zee, “Je moet lol houden in hetgeen dat je doet en plezier beleven.”

De Sugarfactory heeft dagelijks een wisselend programma met telkens een eigen publiek. “We hebben een heel brede programmering van techno tot hiphop,” zegt Van der Zee, “Maar om het voor het publiek overzichtelijk te houden proberen we elke dag een [eigen] identiteit te geven. Met techno op dinsdag en op zondagavond Wicked Jazz Sounds.” De club is voor veel lokale externe partijen een thuishonk, zoals housefeest Bam Boe en Lobi — de populaire hitjesavond die garant staat voor een volle zaal. Ook voor verdieping en experiment kun je terecht in de Sugarfactory. Zo boekt het eigenzinnige Kuma regelmatig bijzondere acts op de maandagavond.

“We hebben de ambitie om meer en op hoger niveau livemuziek te programmeren”

Daarnaast programmeert de club veel livemuziek. Daar ligt de komende periode nog meer de focus op, verklapt Van der Zee. “We hebben altijd heel veel liveoptredens gedaan naast dat we een culturele club zijn. De Sugarfactory is een podium op het snijvlak van club en poppodium waarin we zoeken naar kwaliteit en het ontwikkelen van talent. Zowel op lokaal als internationaal vlak. We hebben de ambitie om meer en op hoger niveau livemuziek te programmeren. Het feit dat we nu een plek aan het worden zijn waar ook internationale artiesten hun eerste shows geven, voelt erg goed.”

Onafhankelijk
De Sugarfactory wordt erkent als cultureel poppodium maar ontvangt daarvoor geen subsidie. De club opereert volledig onafhankelijk en is dus ook niet verbonden aan grote ketens zoals MOJO of SFX. Dat heeft zo zijn voordelen vertelt Van der Zee: “Het betekent dat we zelf onze keuzes kunnen maken en binnen de culturele nachtwereld als ondernemers bezig kunnen zijn. Nieuwe dingen aanpakken en jezelf altijd willen verbeteren is deel van onze bedrijfscultuur.”

Van der Zee ziet de Sugarfactory als springplank voor artiesten die hogerop willen komen. Hij hoopt dat artiesten die in de Sugarfactory hun debuut maken, de volgende keer een Melkweg of Ziggo Dome uitverkopen. “Op zo’n moment zijn we heel erg trots dat die artiest al eens bij ons heeft ‘geoefend’. Dat is iets waar we als Sugarfactory heel bijzonder in zijn: de ontwikkeling van talent. Neem bijvoorbeeld een Dixon die bij ons voor het eerst kwam optreden en vervolgens grote zalen heeft plat gespeeld. Hartstikke mooi toch?”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is het evenement Bla Bla Music in Sugarfactory. Op het affiche staan Nima Gorji, Varhat, Daniel Sanchez en Rein Dmitrischenko. Voor dit evenement moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Tickets voor dit evenement koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar facebook event / naar website club

Locatie

Lijnbaansgracht 238, Amsterdam