Supperclub

Vindt zichzelf steeds opnieuw uit

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Een avond Supperclub is een ‘mindfuck’ waarbij de verrassing onder andere schuilt in de bijzondere acts rondom het diner. Maar ook de clubbeleving is nooit voor de hand liggend. Stichting Nachtburgemeester spreekt met Ruby van Hoorn over hoe de Supperclub ook na bijna twintig jaar nog steeds relevant blijft.

De Supperclub werd in 1998 door een groep kunstenaars opgericht die ook een passie hadden voor koken. Met de combinatie van restaurant en galerie wilden zij het diner verheffen tot kunstvorm. “We konden van alles maken,” vertelt Van Hoorn, “Het was toen echt helemaal nieuw. Je ging eten op witte bedden, en via een draadje trok je een een kroketje uit lucht. Er werd voor het eerst geen waarde gehecht aan de uitgangspunten van het traditionele restaurant.”

“Het ging echt van naakte travestieten tot eten uit hondenbakken”

Een nieuw thuis
Nadat een allesverwoestende brand in 1999 de club RoXY in as legde, zochten veel vaste bezoekers van de vermaarde club een nieuw thuis. De Supperclub was een van de plekken waar zij volgens Van Hoorn naartoe gingen. “Ze hadden hele eigenzinnige ideeën en waanzinnige shows. In deze tijd kon alles, het ging echt van naakte travestieten tot eten uit hondenbakken. Er liepen ook veel creatieven rond, waaronder kunstenaars die veel hebben betekend voor Amsterdam’s creatieve landschap, zoals Erwin Olaf, Krijn van Noordwijk en natuurlijk Harrie Wildeman.”

De club had in de beginjaren een exclusief en underground karakter. “Je moest er echt bij horen om binnen te komen,” vertelt Van Hoorn. Maar ondanks de bonte clientèle en goedlopende nachten kon de Supperclub niet in haar oorsponkelijke vorm standhouden. Er was een gebrek aan geld. “Er was geen verdienmodel, de kunstenaars spendeerden geen geld en het was gewoon meer for the love of it dan dat er een business uit moest komen.”

In 2001 dreigde de club failliet te gaan maar werd overgekocht door horecaondernemer Bert van der Leden die met zijn bedrijf IQ Creative nog steeds eigenaar is. Saillant detail: voor de aankoop heeft Van der Leden de club nog nooit van binnen gezien. Van Hoorn: “Hij had er alleen maar over gehoord en gelezen. Het leek hem zo waanzinnig dat hij de nieuwe eigenaar wilde worden. Hij wilde de Supperclub in stand houden en dat is gebeurd.”

De oorsprong van het concept werd vastgehouden, maar om het bedrijf gezond te houden moest er een commerciële weg ingeslagen worden. Zo werd er internationaal uitgebreid met clubs in Londen, San Francisco, Rome en Singapore.

Verhuizing
Omdat het huurcontract van het pand aan ‘pissteeg’ de Jonge Roelensteeg niet werd verlengt moest de Supperclub in 2015 noodgedwongen opzoek naar een nieuwe locatie. Dat werd het Odeon aan de Singel. Sinds de verhuizing loopt het restaurant en de club goed, maar in het nieuwe jaar ligt de focus nog meer op de positionering van Supperclub als club, vertel Van Hoorn. “We zijn het clubaspect opnieuw aan het uitvinden. Dat was best wel een beetje ingekakt op de oude locatie.”

“We merken dat het nieuwe interieur, wat natuurlijk waanzinnig imposant is, zowel een kracht als een uitdaging is”

Het nachtleven veranderd constant en ondanks dat de identiteit en uitstraling van Supperclub hierin mee verandert, is deze wel al jaren hetzelfde gebleven. Nu maakt er een nieuwe generatie kennis maakt met Supperclub. Van Hoorn: “We merken dat het nieuwe interieur, wat natuurlijk waanzinnig imposant is, zowel een kracht als een uitdaging is. Ik merk dat de huidige clubcultuur van Amsterdam een soort tweedeling heeft. Je hebt mensen die opzoek gaan naar rauwe, minimalistische, industriële locaties waar vaak elektronisch en zeer kwalitatief wordt geprogrammeerd.

Aan de andere kant, de crisis is voorbij en er is ook een grote groep die graag naar mooiere plekken gaat. Dat zijn dan ook vaak mensen die meer opgedoft uitgaan en zich willen laten zien. Wij kijken nu naar waar wij tussen passen.”

Intussen wordt er voor komend clubseizoen hard gesleuteld aan de programmering. “We kunnen wel heel alternatief gaan programmeren, maar heeft die doelgroep wel behoefte aan een locatie als dit? Dus ja, dat is iets waar onze uitdaging ligt binnen de club programmering. Daar zijn we dus nog niet achter, maar wel heel bewust mee bezig. En hey, misschien gaan we het nooit helemaal ontdekken en is alles een experiment.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is het evenement Upperclub in Supperclub. Op het affiche staan Mia More, Walter Looks en The Marv. Voor dit evenement moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Tickets koop je hier.

 

 Met de passe-partout krijg je voor €15 toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar Facebook eventnaar website club

Locatie

Singel 460, Amsterdam