Telemagic

bereidt jou voor op de digitale evolutie

Maak kennis met Telemagic: jouw gids langs de mysteries rondom technologie van dit millennium. Wij spreken met mede-oprichter Cyanne van den Houten (23).

Cyanne van den Houten is grafisch vormgever en onlangs afgestudeerd aan het Sandberg Instituut Amsterdam. Samen met Ymer Marinus (tech experimentalist) en Roos Groothuizen (tech experimentalist) vormt zij het collectief Telemagic: een groep “spirituele surfers” die zich focussen op de menselijke connectie tot technologie. Die is volgens Van den Houten behoorlijk gecompliceerd geworden. “De logica van technologie is tegenwoordig letterlijk onzichtbaar. Vroeger kon je de laatste machines zien of zelfs aanraken, ze kwamen ter wereld door het vormen van rauwe materialen en samenstellen van objecten. Het was duidelijk te zien en begrijpen dat deze machines gemaakt werden, en met welke functie. Nu staat de technologie op de rand van onstoffelijkheid. Met de kleinste componenten en chips die kleiner worden dan de golflengte van de zichtbaarheid van licht.”

In andere woorden: de technologie van vandaag is omvangen met mysterie. Door het bevragen en onderzoeken van technologische ontwikkelingen wil Telemagic de mysteries die om digitale technologie heen leeft wegnemen. Dit doen zij ondermeer met het organiseren van manifestaties en artistieke interventies, zoals de paranormale beurs Telemagic Midnight Shopping met interactieve machines die spelen met menselijke verlangens en digitale cultuur; van een smart-homesysteem voor lange-afstandsrelaties tot een machine die profetische voorspellingen doet over je online gedrag.

“Technologie is onze basis en onze natuur; we hebben het zelf gemaakt, maar hoe we ermee omgaan is vormbaar”

Volgens Van den Houten geven de Telemagic apparaten inzicht de mysterie van technologie, zodat je er beter mee kunt relateren en kunt voorbereiden op de evolutie die er aankomt. Of we bang moeten zijn voor de technologische ontwikkelingen? “Nooit”, zegt ze stellig, “we zijn extreem positief wat wij met Telemagic als techno-optimisten doen. Mensen hebben de neiging om onbeantwoordbare vragen te beantwoorden met bijgeloof en een spiritueel narratief. Wij verzinnen nieuwe mythologie, toepassingen, software en theorieën om de mens inzicht te geven op de digitale evolutie waar we inzitten. Technologie is onze basis en onze natuur; we hebben het zelf gemaakt, maar hoe we ermee omgaan is vormbaar.”

Het werk van Telemagic is te zien geweest in clubs als Shelter en De School. Volgens Van den Houten komen hun installaties ’s nachts het best tot hun recht. “Je merkt wanneer je in een club een spannende digitale installatie neerzet, dat mensen ’s nachts totaal anders en veel instinctiever reageren dan overdag. Voor ons is het heel tof om te zien dat we zoveel feedback krijgen. Op dit moment zijn we meer met galerieën en musea bezig, maar de nacht blijft een interessante en open plek om in te werken.”

Tijdens Nacht voor de Nacht toont Telemagic in Doka (Volkshotel) een aantal van hun geüpdate installaties, waaronder de TeleFortune Spinner: een omgebouwde kermis speelautomaat met een draairad dat voor vijftig cent een persoonlijke cyber horoscoop genereert. “Met de fysieke actie, de inworp van een muntje, communiceert dit direct met de gebruiker en vonden we een nieuw financieel model voor kunstenaars.”

Nacht voor de Nacht - Canvas

Canvas/Doka doet mee aan Nacht voor de Nacht.
Bekijk hier het programma.

Telemagic. Foto Raymond van Mil