The School of House

toekomstige smaakmakers

Tijdens Nacht voor de Nacht of 25 februari organiseren studenten van ROC Zuid en The School of House (TSOH) in Elementenstraat hun afstudeerproject Overlast. Van de marketing tot aan de boekingen, alles deden ze zelf. We spraken TSOH-oprichter Jan Maarten Hartong en studenten Opal Abohadana (18), Bette Eisden (19) en Chanice Calmão Baptista (19).

Wat houdt jullie studie precies in en hoe zijn jullie er terecht gekomen?
Eisden: “Het is een specialisatiejaar gericht op de dance, wat TSOH dit jaar samen met het ROC heeft opgezet. Wij zijn drie jaar geleden begonnen met onze opleiding Eventmanagement en Communicatie bij het ROC. We zitten nu in ons laatste jaar en zijn benaderd of we ook interesse hadden om TSOH erbij te doen.
Baptista: “Je moet het zien als een alternatief examenjaar wat meer gericht is op de dance. We krijgen veel meer informatie over hoe het écht is om in de dancescene te werken en we leren ook van mensen uit het werkveld.”

Kun je het specialisatie jaar zomaar volgen?
Abohadana: “We moesten er wel voor solliciteren.”
Hartong vult aan: “Het is meer een motivatieprocedure. We hebben gekeken naar wat voor beroepen de studenten willen gaan uitoefenen, waar willen ze naartoe groeien. Daar hebben we ook de lesstof en de stages meer op ingericht. Je wordt als het ware opgeleid voor een junior assistent in de marketing, evenementenorganisatie.”

Met welke intentie ben je begonnen bij TSOH?
Eisden: “Ik vond dat we op ’t ROC niet genoeg in de praktijk over events leerden, het was voornamelijk op papier. Ik had niet het gevoel dat ik genoeg leerde, maar ik vond de evenementenwereld wel heel interessant. Toen TSOH op mijn pad kwam dacht ik: nu weet ik zeker dat ik wat leer. Ik vind de creatieve kant heel erg leuk; het bedenken van concepten, creatief bezig zijn.”
Abohadana: “Ik had wel een beetje hetzelfde. Ik zag dit echt als een kans om in de praktijk bezig te zijn. Ik heb me tijdens het traject echt mezelf gevonden in wat ik nou echt wil.”

Jullie gaan als afstuudeeropdracht het zelfbedachte evenement Overlast organiseren, vertel.
Eisden: “We hebben eerste klassikaal een concept bedacht, dat duurde ongeveer vier weken en daarna hebben we bedacht dat huisfeesten nu best populair zijn onder jongeren. Toen dachten we: wij hebben de warehouse tot onze beschikking dus waarom niet het grootste huisfeestje van de stad organiseren? We waren het er allemaal over eens dat dit een tof concept was.”
Baptista: “Alle concepten die we van te voren hadden bedacht, daar is dit concept uit voortgekomen. Uiteindelijk zijn alle puzzelstukje in elkaar gevallen.
Jan-Maarten: “Het is concept is super tof, maar ook een enorme klus omdat het een gigantische locatie is. Maar het is een goede leerschool.”

Met z’n twintigen een concept bedenken? Dat lijkt me best pittig.
Eisden: “Het was ook super lastig, want iedereen had andere stijlen die ze leuk vonden, house, techno, afrobeat, hardstyle. Toen hebben we uiteindelijk voor een middenweg gekozen, eclectic, met daar omheen wel wat uitstapjes die er volgens ook horen te zijn: drum&bass en house. Het concept bedenken was niet echt volgens plan gelopen.”
Hartong: “Ja, jullie zijn eigenlijk een nieuw merk gestart en een nieuw merk op de markt brengen is zeker voor zo’n grote locatie, moeilijk, gevaarlijk en spannend.”
Baptista: “Klopt, daarom hebben we inderdaad gekozen voor eclectisch in de grote zaal, wat een grote doelgroep aanspreekt, maar je kunt er ook vele kanten mee op. Zo kunnen we een live-act boeken. Als je een nieuw feest bent en mensen trekt die elkaar nog nooit hebben gezien, dan kan een live optreden de boel bij elkaar rapen en voor goede energie zorgen. Daarom hebben we DIO geboekt.”

Waarom moeten mensen naar Overlast komen?
Abohadana : “Omdat er nog nooit een warehouse is omgetoverd tot een groot huis! Als je dit mist heb je het voorgoed gemist en heb je waarschijnlijk spijt dat je niet bent gegaan.”

nacht voor de nacht elementenstraatTijdens Nacht voor de Nacht is de afstudeeropdracht Overlast in Elementenstraat.
Lees hier het artikel over Elementenstraat.