Wendel Sield

neemt je mee op spirituele reis

Hij is resident-dj bij RADION, organiseert met compagnon Jozua Tuinfort clubavond Our Society en werkt momenteel aan zijn volgende EP. Wendel Shield heeft een hoop te vertellen. De hoogste tijd om hem uit te horen.

Hi Wendel, hoe gaat het met je?
“Goed, voornamelijk dj-wise. Tijdens afgelopen Amsterdam Dance Event deed ik iets van drie of vier gigs achter elkaar en die waren allemaal een succes. Ik produceer ook, History of Black People kwam eind 2015 uit en was vrij snel uitverkocht op vinyl. Die stond opeens op Discogs voor €125! Toen ik dat voor het eerst zag, was dat wel een bizarre gewaarwording.”

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) hebben jullie al twee jaar op rij groot uitgepakt, met Moodymann in 2015 en tijdens afgelopen editie met Theo Parrish. Hoe was die laatste avond?

“Het was de beste avond van Our Society, zeker op het gebied van muziek, echt insane. Veel kleurrijke figuren uit de scene kwamen langs, of ze nou jong, oud, donker of wit waren — het maakte niet uit. Als je een zaal vol hebt met dat soort mensen is dat echt bijzonder. Dan gloeit dat echt door zo’n club heen. Parrish zelf is een perfect voorbeeld van een dj die alle kanten opgaat qua muziek, of het house, disco, jazz of soul is. Hij heeft een dj-status die ik zelf zou willen bereiken.”

Vertel?
“Ik wil het liefst uitgroeien tot een naam waar mensen een lange tijd naar uitkijken om weer een set van te horen. Met mijn set wil ik graag muziekstukken creëren, dat bezoekers aan het einde van de avond denken ‘ja, dit was weer echt een Wendel.’”

“Ik vind het mooiste aan de scene dat het heel helend kan werken”

Hoe creëren je een muziekstuk?
“Er moet een soort chemie zijn waarvan de dj niet boven het publiek verheven, maar iedereen gelijkwaardig is. Hij moet wel het stuur nemen en zeggen; ‘deze koers gaan wij nu varen.’ Op het begin kijken bezoekers een beetje de kat uit de boom, drinken ze hun eerste biertje, en dan komt er zo’n plaat waarbij iedereen denkt: ‘Oké, daar gaan we.’ Dan begint er een soort van reis die heel emotioneel kan zijn. Ik vind dat het mooiste aan de scene: het kan heel helend werken.”

Is het jouw doel als dj om ze zo’n reis te laten maken?
“Ik vind het heel leuk om heel diep te gaan in mijn set, dat iedereen op een gegeven moment een beetje stil en spiritueel in zijn eigen bubbel zit. Daarna probeer ik ze daar weer uit te brengen. Als me dat lukt op zo’n avond, dan is mijn missie geslaagd.”

Je bent resident-dj van RADION. Wat trekt jou zo aan de club?
“Ik heb zo vaak meegemaakt dat ik nog tien minuten wilde blijven en dat ik dan toch weer om acht uur ’s ochtends naar buitenkom en denk: ‘O ja, het was weer zo’n avond.’ Dat maak ik niet vaak mee, behalve vroeger bij Trouw en De School nu. RADION is een toffe plek met een vrij gevoel en een rauwe, maar kleurrijke uitstraling.”

Over clubs gesproken, wat vind je van de huidige Amsterdamse clubcultuur?
“We hebben een heel rijk, breed en divers clubcultuur waar we trots op mogen zijn. Elk weekend vliegen er wel internationale artiesten naar ons land, en festivals als Dekmantel zijn echt heel goed bezig. De nachtcultuur is een grote broedplaats aan creatievelingen die vanuit de bodem naar boven werken. Die 24-uursvergunning vind ik ook een heel goede ontwikkeling als het bijvoorbeeld gaat om de verspreide uitloop van de avond. De nachtburgemeester denkt daar echt goed over na.”

Wat zijn je plannen voor dit jaar?
“Er komt een festivalhosting aan met Our Society. Ik wil ook heel graag Woodstock doen, want dat is echt de perfecte setting voor deze muziek. Ik ga hopelijk ook mijn eerste EP uitbrengen. De tracks kunnen wel af zijn, maar of het ook wordt opgepikt door een label is nog maar de vraag. Die eerste EP vind ik echt heel belangrijk. Mijn naam komt erop te staan en het is een heel persoonlijk ding waar ik wel langer dan een jaar aan gewerkt heb. Ik hoop dat dat het mooiste cadeau van 2017 wordt.”

Tijdens Nacht voor de Nacht draait Wendel Sield in RADION.
Lees hier het artikel over RADION.

foto door Texas Schiffmacher