WesterUnie

Van intiem feestje tot grootste club van Amsterdam

Dit artikel verscheen voor Nacht voor de Nacht-editie 2017. 

Een locatie als de Westerunie in het Westerpark is uniek. De capaciteit van 850 man is makkelijk uit te breiden als ook het Transformatorhuis en Westerliefde worden opengegooid. En met de iconische gashouder erbij staan er opeens 6500 mensen te dansen op een festival als Pitch. Koen Schoone (clubmanager) en Bart Elshof (marketing) vertellen over werken voor de rauwe, industriële club. Schoone: “90% van mijn werk is het gesprek met de organisatie een beetje afremmen.”

Wie wordt niet gretig van een locatie met zó veel mogelijkheden? Toch is het volgens het duo beter om klein te beginnen en door te groeien. Start met een feest voor 400 man, breid uit naar 850, daarna 1250, ga door tot 2000: “Er is niemand die zo groot kan gaan als wij,” vertelt Schoone. “Het is uniek dat we 6500 man kwijtkunnen – en dát in het centrum van Amsterdam.”

Het duo is lovend over de stad. Elshof: “Amsterdam is een stad met de meeste culturen in de wereld, nog meer dan in New York. Er zijn zoveel smaken, geuren en kleuren hier.” Die veelzijdigheid keert terug in de programmering van Westerunie. “We hebben house-, hiphop-, confetti-, gay-feesten; we doen een breed spectrum en dat is waar de club voor bedoeld is. Het is clashen tussen cultuur, zakelijk en de hele stad.”

Groeien
Op 1 april dit jaar viert Westerunie samen met Click, een van de eerste vaste partijen waarmee de locatie samenwerkt, haar tienjarige bestaan. In die tijd zijn daar aardig wat partijen begonnen en groot geworden, Click, Pitch, Chateau Techno, Strafwerk en Loveland. Elshof: “Je hebt een goede mix nodig van beginnende concepten waar we aan kunnen bijschaven met jongens die al langer meespelen.” Schoone gaat verder: “Als de kleinere partijen groot worden, dan wordt het eigenlijk alleen maar leuker. Die solide basis geeft ons wat meer ruimte om te experimenteren en ademen.”

“We organiseren nu eenmaal geen kerkdiensten, er wordt in Amsterdam drugs gebruikt”

Een voorbeeld is het succes van Fun House, het maandelijkse gay-evenement in Westerunie. Schoone is trots op het feit dat bezoekers zich volledig vrij voelen en zichzelf durven zijn. “De tolerantie die soms ver te zoeken is, willen wij hier graag wil in huis. Mijn eerste vraag bij een sollicitatiegesprek is: ‘Hoe sta jij tegenover werken op een gay-feest?’.”

De afterparty van de Gay Pride werd ook in Westerunie gehouden – dan heb je het over 6500 bezoekers. Schoone vult aan: “Dat ik in de zomer superdruk bezig ben met een gigantisch gay-evenement en we de donderdag na het event op wekelijkse salsa-avond Summer Breeze 2500 gasten verwelkomen die op het plein gaan salsadansen, vind ik echt het allervetste aan mijn baan.”

Een ander onderdeel van het werk van Schoone en Elshof is als partners van Celebrate Safe voorlichting over drugs geven. Schoone: “We organiseren nu eenmaal geen kerkdiensten, er wordt drugs gebruikt in Amsterdam. Juist op de momenten dat er veel toeristen zijn, zoals tijdens Amsterdam Dance Event, maken wij ze graag bewust van de gevaren.” Elshof vult aan: “Wij willen dat iedereen een leuke avond heeft, en dat gebeurt als je aan het einde veilig in je bed belandt – of dat van een ander.”

De toekomstplannen zijn voor Westerunie helder. “We blijven een springplank voor jonge organisaties die echt iets leuks doen en waar wij in geloven. Tegelijkertijd willen we onze naam en financiële zekerheid bewaren door op de zaterdagen samen te werken met grote partijen. Ook staan er gaan we meer met de Gashouder combineren,” aldus Elshof. Schoone vult aan: “Nog groter, nog breder en nóg creatiever is waar we naartoe willen.”

Tijdens Nacht voor de Nacht

Is het evenement Multigroove – The Delicate Sound of Thunder – TRIBE in Westerunie. Op het affiche staan onder meer The Prophet, Darkraver, Dano, Champ-e-on, Dimitri, Franky Jones en Luna. Voor dit evenement moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Tickets voor dit evenement koop je hier.

 Met de passe-partout krijg je voor €15 toegang tot dit evenement en alle andere evenementen van de Nacht voor de Nacht. Met het bezoeken van een van de deelnemende clubs steun je Stichting N8BM A’DAM en daarmee ook de clubcultuur van onze stad.

naar Facebook eventnaar website club

Locatie

Klönneplein 4-6, Amsterdam