Xampanyeria Centra

Spanje midden op de Lange Niezel

Zeventig jaar lang zat het iconische Centra op de Lange Niezel, maar in de zomer van 2016 ging het Spaanse restaurant failliet. De deuren van pand 29 waren ruim een jaar gesloten, tot september 2017. Er kwam een doorstart: de Spaanse basis bleef en ook ‘Centra’ zit nog steeds in de naam, maar daar houden de gelijkenissen ongeveer weer op. ‘Xampanyeria’ werd aan de naam toegevoegd, dat bruiswijnbar betekent.

Volgens mede-eigenaar Lennaert van der Linde is het restaurant losjes geïnspireerd door de xampanyeria’s in Barcelona, maar: “Het is niet hip, niet bedacht, geen modeding of format. In deze sfeervolle plek word je verrast door smaken; dat is wat Centra wil zijn.”

Jarenlang was het oude Centra een ontmoetingsplek voor in Nederland wonende Spanjaarden, wat voor de Nederlander als een korte vakantie in Spanje voelde. Toen Van der Linde en zijn team de locatie overnamen, was er naar eigen zeggen alleen nog een gevel, drie muren en een gat in de vloer. Ze bouwden alles zelf weer op waardoor het iconische Centra niet terug te herkennen is. “Veel oude gasten reageren daarom sceptisch, al helemaal als ze zien dat hun geliefde gerechten zoals de zarzuela niet meer te bestellen zijn,” vertelt de mede-eigenaar. Wat dat betreft blijft er een beetje heimwee, maar zodra ze een hapje komen eten, gaan ze toch blij naar huis.

“Dineren in de nacht zit nu misschien nog niet zo in onze cultuur, maar de stad verandert – en dus de cultuur ook.
”

Dineren in de nacht zit nu misschien nog niet zo in onze cultuur, maar de stad verandert – en dus de cultuur ook.

 De focus ligt nu onder meer op cava, waarvan Xampanyeria Centra een zelfgemaakte heeft. Die wordt geproduceerd door wijnboeren in Penedès, waar de meeste bruiswijnen worden gemaakt. Het restaurant serveert een mix van gerechten die naar eigen interpretatie van de Spaanse keuken worden bereid. Chef-kok Bart van Boekel was er samen met sous-chef Tim van Grootheest vanaf het eerste uur bij betrokken. Beiden zijn ze verantwoordelijk voor zowel de keuken als de kaart. Van Boekel: “Om hiervoor inspiratie op te doen heb ik afgelopen zomer een rondreis door Spanje gemaakt. Ik kwam erachter hoeveel meer de Spaanse culinaire traditie te bieden heeft dan de geijkte tapas. Daarom streven we ernaar gasten kennis te laten maken met de wat onbekendere, maar o zo lekkere gerechten.”

Er klinken meerdere geluiden vanuit de clubganger dat er weinig aanbod is als het gaat om voedzame, kwalitatieve maaltijden in de nacht. Van der Linde is het hier zeker mee eens: “Het zit nu misschien nog niet zo in onze cultuur, maar de stad verandert – en dus de cultuur ook. Er is behoefte aan een goede hap ’s nachts, maar ondernemers zijn wellicht bang of hebben het geduld niet om bekendheid te krijgen als zaak waar tot laat gegeten kan worden.”

De mede-eigenaar wil er zeker meer mee experimenteren. Lange Niezel zit middenin het centrum: “Veel mensen zijn daar nog wakker in de late weekenduren, al is dit niet altijd onze ‘doelgroep’”. Van der Linde zegt dat iedereen welkom is bij Xampanyeria Centra, maar de chef-kok en zijn team houden vooral de Amsterdammer in gedachten. “Het is mooi om te zien dat zoveel Amsterdammers de toeristen en fietstaxi’s trotseren om naar de Lange Niezel te komen.”

Het nachtdiner

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Xampanyeria Centra kan via 020 341 6585

website / facebook
Nachtdiner Xampanyeria centra

Chefkok Bart van Boekel. Foto Berbe Rinders

Locatie

Lange Niezel 29, 1012 GS Amsterdam